Waar ligt Zanzibar?

palmbomen aan de kustlijn van paje in zanzibar

Wanneer we denken aan exotische bestemmingen, verschijnt Zanzibar vaak als een betoverend tropisch paradijs, maar waar ligt Zanzibar eigenlijk? In deze blog leggen we uit waar Zanzibar precies ligt en vertellen we waarom Zanzibar zo’n unieke plek is om te verkennen.

Zanzibar of Unguja is een eiland aan de oostkust van Afrika, gelegen in de Indische Oceaan en vormt sinds 1964 samen met het zustereiland Pemba de semi-autonome staat Zanzibar, als onderdeel van de Verenigde Republiek Tanzania.

Zanzibar ligt ongeveer 25 tot 50 kilometer voor de kust van het Oost-Afrikaanse land Tanzania. Het is bereikbaar per boot of vliegtuig vanuit de havenstad Dar es Salaam, die op ongeveer 35 kilometer afstand aan het vasteland ligt. De nabijheid van Tanzania maakt een reis naar Zanzibar nog specialer, daar veel reizigers een safari in Tanzania combineren met als afsluiter ultiem relaxen op dit tropische eiland.

Zanzibar: een prachtig eiland gelegen in de Indische oceaan

Zanzibar is gelegen dichtbij de evenaar, waardoor men kan genieten van een tropisch klimaat. Dit maakt het eiland populair voor reizigers die op zoek zijn naar zonnige stranden en aangename temperaturen. De gemiddelde temperaturen variëren het gehele jaar door tussen 25 en 30 graden Celsius. Januari en Februari worden gezien als het droogte seizoen, terwijl in April en Mei normaliter de meeste regen valt. Wil jij dus de koude winter in Nederland ontvluchten, dan ben je op Zanzibar op de juiste plek!

Zanzibar wordt omringd door turquoise blauwe wateren en biedt een divers landschap. Van de idyllische stranden met wit zand tot weelderige groene binnenlanden en kruidenplantages, het eiland belooft een betoverende reis voor diegenen die de verschillende facetten van de schoonheid van Zanzibar willen verkennen.

Demografie

Zanzibar telt ongeveer 800.000 inwoners (ook wel Zanzibari genoemd), waarvan de meeste mensen wonen in de hoofdstad Zanzibar City. Zanzibari staan bekend als warme, gastvrije mensen. Zij staan open voor een praatje en wensen je een goede dag, maar het is wel belangrijk om de lokale gebruiken te respecteren.

De meeste inwoners zijn islamitisch (ongeveer 95%), maar het christendom en hindoeïsme worden er ook beoefend. Op Zanzibar zijn er dan ook meerdere moskees te vinden en doen de meeste inwoners ook mee aan de Ramadan. Veel toeristische plekken passen zich dan ook aan gedurende deze periode.

plattegrond van zanzibar met de locatie van verschillende activiteiten

Meest gestelde vragen

De moedertaal op Zanzibar is Kiswahili, beter bekend als Swahili. Vooral op de toeristische plekken kan men zich tegenwoordig ook verstaanbaar maken in het Engels. Dit is niet overal het geval.

De munteenheid op Zanzibar is de Tanzaniaanse Shilling. De dollar is echter ook een veelgebruikte valuta op het eiland. Op het eiland zijn er maar weinig geldautomaten, daarom is het verstandig om ook cash mee te nemen. Bij hotels en restaurants kan met een bankkaart betaald worden, maar hier zijn kosten aan verbonden.

De hoofdstad van Zanzibar is Zanzibar City met als historisch hart het bekende Stone Town.
Stone town staat op de UNESCO-werelderfgoed lijst en laat duidelijk de rijke geschiedenis van het eiland zien.  Stonetown kenmerkt zich door de mooie oude gebouwen, levendige markten en gezellige kleine straatjes en is zeker een bezoek waard!