Schildpaddengrot
Zanzibar

schildpaddengrot zanzibar

Het eiland Zanzibar staat bekend om zijn betoverende stranden, rijke cultuur en een verbazingwekkende diversiteit aan zeeleven. Onder deze schatten bevindt zich een verborgen juweel dat de harten van natuurliefhebbers en avonturiers steelt: Salaam Cave in Kizimkazi. Dit ongerepte stukje paradijs herbergt één van de meest fascinerende wonderen van de zee: een thuis voor indrukwekkende zeeschildpadden.

Een glimp van de locatie

Kizimkazi, een schilderachtig vissersdorpje aan de zuidkust van Zanzibar, is de toegangspoort tot deze bijzondere onderwaterwereld. De schildpaddengrot is een ondergrondse grot verscholen onder de turquoise wateren van de Indische Oceaan. Wat deze grot zo bijzonder maakt, is dat het een favoriete plek is geworden voor zeeschildpadden om te rusten, te schuilen en zelfs hun eieren te leggen.

Ontmoeting met de bewoners van de grot

Wanneer je de Salaam Cave binnenkomt, wordt je begroet door een serene sfeer en een gevoel van verwondering. De grot biedt onderdak aan verschillende zeeschildpadden, waaronder de groene zeeschildpad en de karetschildpad. Deze prachtige wezens zwemmen rustig rond in het kristalheldere water, af en toe naar de oppervlakte komend om adem te halen.

In de Salaam Cave krijg je de unieke kans om deze majestueuze dieren van dichtbij te bewonderen terwijl ze rustig door de grot zwemmen. Het is een ervaring die zowel ontzag als respect oproept voor de balans van het zeeleven.

Een beschermde habibat

Hoewel de Salaam Cave een magische plek is, is het ook belangrijk om de fragiliteit ervan te erkennen. Zeeschildpadden worden wereldwijd bedreigd door factoren zoals habitatverlies, klimaatverandering en vervuiling. Daarom is het van cruciaal belang dat deze habitats worden beschermd en behouden voor toekomstige generaties.

Gelukkig worden inspanningen geleverd om de schildpaddengrot van Kizimkazi te behouden. Lokale organisaties werken samen met wetenschappers en natuurbeschermers om het ecosysteem te beschermen en de schildpaddenpopulatie te behouden. Bezoekers worden aangemoedigd om verantwoordelijk toerisme te beoefenen, zoals het vermijden van het optillen of verstoren van de dieren, en het opruimen van afval om vervuiling van de zeeën te verminderen.

In de Salaam Cave krijg je de unieke kans om deze majestueuze dieren van dichtbij te bewonderen terwijl ze rustig door de grot zwemmen. Het is een ervaring die zowel ontzag als respect oproept voor de balans van het zeeleven.

Een onderwateravontuur om te koesteren

Voor diegene die op zoek zijn naar een uniek avontuur dat verder gaat dan de traditionele toeristische trekpleisters, biedt de Salaam Cave een onvergetelijke ervaring. Het is niet alleen een kans om enkele van ’s werelds meest intrigerende zeedieren te zien, maar ook een herinnering aan de kwetsbaarheid en schoonheid van onze oceanen.

Omdat wij van mening zijn dat iedereen de kans moet krijgen deze Salaam Cave te bezoeken, bieden wij deze onvergetelijke trip aan. Stap in de onderwaterwereld van wonderen en laat je betoveren door de magie van de zeeschildpadden.

Meest gestelde vragen

De zeeschildpad voedt zichzelf met zeegras. Vanuit de Salaam Cave wordt zeewier aangeboden, zodat jij de mogelijkheid krijgt om de zeeschildpadden te voeren. Men hoeft hiervoor dus niets mee te nemen.

Zoals al eerder aangegeven beschermen lokale organisaties het voortbestaan van de zeeschildpadden in Kizimkazi. Jaarlijks worden nieuwe bedreigde zeeschildpadden gered en in de Salaam Cave geplaatst. Middels intensieve verzorging en begeleiding worden de zeeschildpadden aangesterkt zodat deze na een jaar weer teruggeplaatst kunnen worden in de oceaan. De Salaam Cave is aangesloten met de oceaan waardoor dagelijks vers water binnenstroomt. De schildpadden verblijven dus in hun eigen wateren.

De zeeschildpad kan tot wel 2,5 meter lang worden. Zeeschildpadden zijn uitmuntende zwemmers. Met een gemiddelde snelheid van 35 kilometer per uur is de zeeschildpad het snelste reptiel. Hiermee verslaat de zeeschildpad de snelst lopende hagedis op het land. Het schild van de zeeschildpad is een stuk platter en lichter dan die van een landschildpad. Dit zorgt voor een betere stroomlijn tijdens het zwemmen. De schildpad stamt uit de tijd van de dinosauriërs. Dit betekent dat de schildpad bijna 200 miljoen jaar bestaat. Eerst leefden zij alleen op het land, later ook in het water.

Ja, er bestaat een mogelijkheid om tijdens een bezoekje aan de Salaam Cave gebruik te maken van goed verzorgde sanitaire voorzieningen. Daarnaast is er een kleine shop om jezelf ook van een kleine versnapering of iets te drinken te voorzien.