Tips Zanzibar: De ultieme voorbereiding

twee dhow boten aan de kust in zanzibar

Een reis naar Zanzibar belooft een onvergetelijke ervaring te worden, met zijn exotische sfeer, rijke cultuur en betoverende stranden. Een goede voorbereiding is essentieel, om ervoor te zorgen dat je optimaal van je reis kunt genieten. In deze blog delen we een aantal handige tips om je te helpen in de voorbereiding op een onvergetelijke reis naar het ‘Specerijeneiland’.

Paspoort en visum Zanzibar

Controleer ruim van tevoren voordat je vertrekt of je paspoort nog geldig is. Voor een reis naar Zanzibar is een geldig Nederlands paspoort verplicht. Je paspoort dient bij vertrek uit Zanzibar nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Voor een bezoek aan Zanzibar is tevens ook een visum verplicht. Het visum kun je bij aankomst op de luchthaven kopen en dient contant in Amerikaanse dollars te worden betaald. Wij adviseren om deze dollars vooraf aan je vlucht naar Zanzibar te pinnen. Het betreft een toeristen visum, deze is 3 maanden geldig en kost 50 Amerikaanse dollar. Je mag met dit visum geen werkzaamheden verrichten op Zanzibar. Controleer ook altijd even de stempels in je paspoort bij de afhandeling van het visum, zowel bij aankomst als ook bij vertrek.

Klimaat en kleding tips Zanzibar

Zanzibar kent een subtropisch klimaat. Lichte en vooral ook zonwerende kleding is essentieel. Denk hierbij aan een luchtige blouse met lange mouwen voor tijdens de heetste uren van de dag. Zo doende kun jij jezelf beschermen tegen de felle zonkracht. Een hoofddeksel zoals een petje/hoed is daarnaast geen overbodige luxe en zeer zeker helpend. Op het vaste land in Tanzania kan het daarentegen in de avonden afkoelen. Voor het geval dat jij van plan bent je trip naar Zanzibar te combineren met een adembenemende safari, is ons advies dan ook om een lange broek/vest mee te nemen bij het inpakken van je koffer.

Tijdens je reis naar Zanzibar is het belangrijk om rekening te houden met de lokale bevolking en de cultuur. Om respect te tonen aan de lokale bevolking en zelf ook respect te verdienen, adviseren wij om rekening te houden met bepaalde kledingvoorschriften. Tanzanianen zijn gewend om vrijwel alle lichaamsdelen te bedekken. Ben je van plan een dorpje/religieuze plek te gaan bezoeken, bedek dan je schouders en knieën.

Medische tips en voorzorgsmaatregelen betreffende de gezondheid

Als eersten heeft Zanzibar Getaways niet de kwalificaties om alle adviezen betreffende gezondheid te leveren. Wij adviseren om circa 6 weken voor vertrek contact op te nemen met de GGD of een vaccinatiebureau voor advies. 

Middels een persoonlijk gesprek wordt er gekeken naar je vaccinatie geschiedenis en huidige persoonlijke afwegingen/gezondheid. Hiervoor heb/krijg je ook een vaccinatiepaspoort. Ons advies is om deze mee te nemen tijdens je reis voor het geval dat. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van malariamedicatie. Onder de 1800 meter is het risico op malaria hoog, zo ook op Zanzibar. Wel maken wij veelzijdig gebruik van ‘anti mosquito’ spray/crème. Deze kun je vooraf kopen bij de plaatselijke drogist en anders op Zanzibar zelf.

Ons algemeen algemeen advies is om je vooraf goed in te lezen/verdiepen in de mogelijkheden. Het is ieder voor zich waarbij hij/zij zich prettig voelt met betrekking tot voorzorgsmaatregelen. Voor een bezoek aan Zanzibar is het niet verplicht om je te laten vaccineren, maar wordt het wel aanbevolen.

Zoals al eerder aangegeven is de zon enorm krachtig op Zanzibar. Dit heeft ermee te maken dat Zanzibar niet ver van de evenaar ligt. Een tip vanuit ons om zonbescherming factor 50  mee te nemen en aftersun. I.v.m. de hevige zonkracht bestaat er een groot risico op verbranding. 

Veiligheid op Zanzibar

Voor een veilig en plezierig verblijf op Zanzibar is het belangrijk om enkele praktische tips in acht te nemen. Allereerst is het aan te raden om geen opvallende sieraden of waardevolle spullen te dragen, om zo de aandacht van mogelijke dieven te vermijden. Daarnaast is het handig om voldoende contant geld mee te nemen, aangezien er niet overal pinautomaten beschikbaar zijn op het eiland. Verder is het essentieel om de lokale cultuur en tradities te respecteren, om zo eventuele problemen te voorkomen en een positieve interactie met de lokale bevolking te bevorderen. Door deze tips in gedachten te houden, kan je optimaal genieten van je verblijf op het prachtige Zanzibar.

Activiteiten voorbereiding Zanzibar

Zanzibar biedt een ongeëvenaarde combinatie van cultureel rijkdom en natuurlijke pracht. Onderzoek vooraf welke highlights jij tijdens je reis naar Zanzibar wilt bezoeken. Of het nu gaat om een tripje naar de hoofdstad Stone Town, snorkelen in de kristalheldere wateren of een specerijentour, een planning vooraf kan ervoor zorgen dat je het maximale uit je tijd haalt. Vergeet niet te genieten en laat al je zorgen thuis. Neem het eiland in je op en creëer herinneringen die een leven lang meegaan.

Met deze voorbereidingstips ben je goed op weg naar een zorgeloze en onvergetelijke reis naar Zanzibar. Bereid je voor, laat je verrassen door de schoonheid van het eiland en dompel jezelf onder in de betoverende cultuur van deze exotische bestemming. Veel reisplezier!

Meest gestelde vragen

Het is verboden om schilden, schelpen, koraal en ivoor mee te nemen uit Tanzania/Zanzibar. Toeristen kunnen, net als lokale mensen, zware boetes krijgen. Daarnaast adviseren wij om zo min mogelijk plastic mee te nemen naar Zanzibar. Meer informatie over wat je wel en niet mag meenemen, vind je op de website van de Douane:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/douane/douane

Zorg ervoor dat je de juiste stekkers en adapters meeneemt voor je elektronische apparaten. Overweeg ook een draagbare oplader voor je telefoon, vooral als je van plan bent veel foto’s te maken. Wij adviseren om altijd een reisstekker mee te nemen naar Zanzibar. Lokaal wordt er namelijk gebruik gemaakt van drie-pinnige stekkers (type D en type G). Bij luxere lodges is een reisstekker voor u aanwezig. Vraag ons gerust naar de faciliteiten bij uw accommodatie(s).