Snorkelen Zanzibar

duiker in de wateren van zanzibar

Zanzibar, met zijn kristalheldere wateren en kleurrijke koraalriffen, is het een snorkelparadijs dat wacht om ontdekt te worden. Duik in de betoverende onderwaterwereld van de Indische Oceaan en ervaar de magie van snorkelen op Zanzibar. In deze blog nemen wij jou mee op een reis langs enkele van de meest adembenemende snorkelbestemmingen die het eiland te bieden heeft.

Waarom is snorkelen op Zanzibar aan te raden?

Snorkelen op Zanzibar opent een venster naar een wereld vol kleur, diversiteit en natuurlijke schoonheid. Of je nu een ervaren snorkelaar bent of voor het eerst de onderwaterwereld verkent, snorkelen op Zanzibar biedt een onvergetelijke ervaring. Een snorkelavontuur op Zanzibar is meer dan een activiteit; het is een ontmoeting met de schatten van de zee. Er zijn zelfs plekken waar je ook met zeeschildpadden kunt snorkelen. Daarnaast kun je tijdens een bezoek aan een zandbank diverse onderwaterdieren opzoeken, waar men normaliter geen weet van heeft.

Bovendien verdient iedere snorkelaar tijdens een bezoek aan een zandbank een voedzame en verfrissende snack, middels een fruithap die je smaakpupillen zal laten prikkelen. Deze fruithap is samengesteld uit een assortiment van vers fruit dat perfect past bij de tropische sfeer van Zanzibar. Niet te vergelijken met je dagelijkse portie fruit uit Nederland. Deze kleine snack die je energie geeft voor het opdoen van nieuwe ervaringen en snorkelavonturen.

De beste plekken om te gaan snorkelen

De kust van Mnemba Island

Mnemba Island, een privé-eiland voor de noordoostelijke kust van Zanzibar, staat bekend om zijn ongerepte koraalriffen en het diverse zeeleven. Het ondiepe water rondom het eiland maakt het ideaal voor snorkelaars van alle niveaus. Zwem tussen scholen kleurrijke vissen, bewonder schildpadden en laat je betoveren door de levendige koralen.

Chumbe Island Coral Park

Chumbe Island Coral Park, een beschermd marien park, biedt een unieke snorkelervaring. Het park herbergt een schat aan koraalsoorten en vissen. Met een strikt ecologisch beleid is Chumbe Island een oase van ongerepte natuur, waar snorkelaars kunnen genieten van de ongestoorde schoonheid van de onderwaterwereld.

Kizimkazi

Kizimkazi, aan de zuidkust van Zanzibar, staat niet alleen bekend om zijn historische dorp, maar ook om de mogelijkheid om te snorkelen met dolfijnen. Spring in het turquoise water en zwem naast deze speelse wezens terwijl de dolfijnen door de oceaan dansen. Een ervaring die je ongetwijfeld zal bijblijven.

Prison Island

Beroemd om zijn reuzenschildpadden, biedt Prison Island ook uitstekende snorkelmogelijkheden. Het ondiepe water rond het eiland is rijk aan zeeleven. Snorkel langs kleurrijke vissen en bewonder de oude koraalformaties terwijl de nieuwsgierige schildpadden voorbij zwemmen. Wie weet heb jij die dag het geluk aan jouw zijde.

Nungwi

Nungwi, aan de noordpunt van Zanzibar, herbergt enkele van de meest pittoreske stranden en koraalriffen. De rustige wateren maken het een ideale plek voor ontspannen snorkelavonturen. Verken het levendige onderwaterleven, van prachtige anemoonvissen tot zachte koralen.

Tips voor een optimaal snorkelavontuur

  • Zorg voor goede snorkeluitrusting, waaronder een goed, passend snorkelmasker en vinnen;
  • Gebruik milieuvriendelijke zonnebrandcrème om het koraalrif te beschermen;
  • Respecteer de natuur en raak geen koraal of zeedieren aan;
  • Overweeg het boeken van een snorkeltocht met een lokale gids voor extra inzicht.
  • De zonkracht tijdens een trip is rond het middaguur het sterkt. Zorg met name op de boot voor zon bedekkende kleding. Zoals een pet of handdoek over je schouders.
  • Neem eventueel zwemschoentjes mee. Incidenteel komen zee-egels voor in de zee. Echter zijn deze makkelijk te spotten door het kraak helder water.

Beste tijd om te snorkelen?

Voor de kust van Zanzibar kan men op 2 verschillende momenten bijzonder goed snorkelen. Namelijk in februari/maart en juli/augustus. Aan de noordkust kan men tussen november en maart het beste gaan snorkelen. Voor de zuidkust kan men beter tussen juni en oktober gaan snorkelen.

Het snorkelen in Zanzibar hangt sterk af van o.a. de getijden, het zicht op het water en de wind. De noordelijke wind, ook wel Kaskazi genoemd, waait van november tot aan het begin van maart. De zuidelijke wind, ook wel Kusi genoemd, waait in juli en augustus. De wind is rustiger tussen de moessonperiodes, beter bekent als de regentijd. De watertemperatuur rondom Zanzibar is comfortabel en schommelt tussen de 24°C en 30°C.

Leuke tip! Tussen februari en juli is het broedseizoen van de zeeschildpad, afhankelijk van de broedplaats. Meestal nestelen zij zich op Nungwi Beach. Zodra de baby zeeschildpadden geboren worden, kruipen zij na 55 tot 75 dagen onmiddellijk zeewaarts over het strand naar de branding van de oceaan waar zij het open water bereiken. Wellicht heb je geluk en tref jij een baby zeeschildpad aan tijdens je snorkelavontuur.

Zitten er haaien aan de kust van Zanzibar?

In eerste instantie schrikt het mensen wellicht af indien er wordt aangegeven dat er haaien zitten rondom Zanzibar. Echter gaat het hierbij om walvishaaien die als ‘onschadelijk’ worden geclassificeerd. De walvishaai is een bedreigde diersoort, maar veilig om bijvoorbeeld mee te gaan zwemmen. Dit kan in de buurt van Mafia Island. De walvishaai voedt zichzelf met plankton. Op Zanzibar zijn tot de dag van vandaag geen haaiaanvallen geregistreerd.

Meest gestelde vragen

Ja, snorkelen op Zanzibar is over het algemeen veilig, maar het is belangrijk om de instructies van lokale gidsen op te volgen en bewust te zijn van stromingen of getijden.

Zanzibar herbergt een diverse onderwaterwereld, waaronder kleurrijke koraalriffen, tropische vissen, zeeschildpadden en soms zelfs dolfijnen. Het biedt een unieke ervaring voor zowel beginners als ervaren snorkelaars.

Ja, er zijn snorkelmogelijkheden geschikt voor kinderen, maar het is belangrijk om te zorgen voor de veiligheid van kinderen in het water. Sommige accommodaties bieden ook snorkelcursussen voor kinderen aan.

Het is aan te raden om uw eigen snorkelset mee te nemen voor comfort en hygiëne. Daarnaast is het belangrijk om zonnebrandcrème, een hoed, een waterdichte camera en voldoende water mee te nemen.

Hoewel een basiskennis van zwemmen handig is, dragen snorkelvesten en het volgen van instructies van gidsen bij aan de veiligheid van niet-zwemmers tijdens het snorkelen op Zanzibar. Het is echter belangrijk om comfortabel te zijn in water en te weten hoe je kunt drijven voordat je gaat snorkelen.